Czekolada to jeden z najsilniejszych alergenów. Zawiera dużą ilość alergenów – takich jak mleko krowie, kakao, orzeszki ziemne. Spożycie czekolady przez osobę uczuloną daje często objawy alergii skórnej. Czekolada może wywołać wysypkę na policzkach, którą często mylimy ze zwykłym wysuszeniem skóry. U nastolatków spożycie czekolady może powodować objawy podobne do trądziku, czyli krostki i wypryski skórne.

Objawy.

W przeciwieństwie do zmian związanych z dojrzewaniem, krostki po czekoladzie nie będą znikały, gdy będziemy odpowiednio pielęgnowali skórę. Objawy alergii na czekoladę na skórze pojawiają się po kilku godzinach. Najważniejszym elementem terapii w tego typu alergii jest całkowite odstawienie czekolady oraz wszystkich produktów, które ją zawierają. Powinno to przynieść poprawę zarówno stanu skóry, jak i zanik pozostałych objawów chorobowych. Na szczęście alergię na czekoladę można łatwo wykryć i dzięki temu unikać kłopotów ze stanem skóry – oczywiście, jeśli mamy wystarczająco silną wolę.