Alergia skórna na czekoladę

Alergia skórna na czekoladę

Czekolada to jeden z najsilniejszych alergenów. Zawiera dużą ilość alergenów – takich jak mleko krowie, kakao, orzeszki ziemne. Spożycie czekolady przez osobę uczuloną daje często objawy alergii skórnej. Czekolada może wywołać wysypkę na policzkach, którą często mylimy ze zwykłym wysuszeniem skóry. U nastolatków spożycie czekolady może powodować objawy podobne do trądziku, czyli krostki i wypryski skórne.

Objawy.

W przeciwieństwie do zmian związanych z dojrzewaniem, krostki po czekoladzie nie będą znikały, gdy będziemy odpowiednio pielęgnowali skórę. Objawy alergii na czekoladę na skórze pojawiają się po kilku godzinach. Najważniejszym elementem terapii w tego typu alergii jest całkowite odstawienie czekolady oraz wszystkich produktów, które ją zawierają. Powinno to przynieść poprawę zarówno stanu skóry, jak i zanik pozostałych objawów chorobowych. Na szczęście alergię na czekoladę można łatwo wykryć i dzięki temu unikać kłopotów ze stanem skóry – oczywiście, jeśli mamy wystarczająco silną wolę.

*Treści zawarte na serwisie Alergie-skorne.pl mają wyłącznie charakter informacyjny. Żadna z nich nie zastąpi wizyty u lekarza, psychologa czy konsultacji leku z farmaceutą. Misją portalu jest działanie informacyjno-edukacyjne. Zanim skorzystasz z porad zawartych w naszym serwisie, zwłaszcza tych o charakterze medycznym, skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą z danej branży. Administrator portalu Alergie-skorne.pl nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie w praktyce treści opublikowanych na stronie.
PODZIEL SIĘ: