Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego. Pyszne ciasteczka, chrupiące rogaliki, pączki, ciasta i batoniki potrafią niejednemu zawrócić w głowie. Jednak niektórzy muszą zaracacv ogromną uwagę na to co jedzą.
Czy osoby cierpiące z powodu alergii nie mogą sobie tak bezkarnie pozwalać na spożywanie słodyczy. Wszystko zależy od alergenu, stanu nasilenia alergii oraz indywidualnych uwarunkowań. Jednak mimo wszystko – wcale nie muszą one rezygnować ze słodkiej przyjemności.
Słodko i zdrowo
Ostatnio coraz częściej spotykamy się z modą na bezglutenowe posiłki. Większość osób jednak nie wyobraża siebie drożdżówki powstałeś z czegoś innego niż mąką pszenna. Bez glutenu da jednak się żyć i wcale nie trzeba całkowicie rezygnować ze spożywania świeżego pieczywa, makaronu czy też słodyczy. Słodko i zdrowo? To możliwe!
Pełnowartościowe przekąski
Mąka kukurydziana, z tapioki, ryżowa oraz bezglutenowe kaszki dla dzieci to produkty stosowane jako zamiennik wyrobów zbożowych. Ponadto są one także doskonałą bazą do wykonania rewelacyjnych i smacznych tortów na różne okazje.
Ciasto bezglutenowe
Bazą każdego ciasta jest przede wszystkim odpowiednio wypieczony biszkopt. Podczas łączenia poszczególnych składników należy zastąpić mąkę pszenną np. mąką kukurydzianą zachowując proporcje podane w przepisie. Na jej kupno może pozwolić sobie każdy, ponieważ jest ona już powszechnie dostępna oraz stosunkowo niedroga. Jeśli zaś chodzi o krem – tutaj panuje pełna dowolność.
Warzywne biszkopty
Kolejną alternatywą jest wykonanie biszkoptu w skład którego wchodzą warzywa. Słynne już ciasto marchewkowe słodzone miodem wprawi niejedną osobę w zachwyt oraz dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Świetną propozycją są również biszkopty na bazie startej cukinii oraz szpinaku przy niewielkim dodatku mąki kukurydzianej, które przygotowuje się podobnie.
Szeroka oferta rynku
Na chwilę obecną również wiele restauracji oraz kawiarni oferuje w swoim menu produkty dla osób cierpiących z powodu alergii. Niedzielne popołudnie przy kawie z kawałkiem szarlotki to propozycja, z alergicy wcale nie muszą rezygnować.
Natalia Herzog