Dieta bez glutenu – czym jest i w jakich sytuacjach stosować?

Dieta bez glutenu

Dieta bezglutenowa należy do grupy jednych z najbardziej restrykcyjnych diet. Musimy się liczyć z tym, że przechodząc na taki system odżywiania, będziemy musieli zrezygnować z wielu produktów, w tym przed wszystkich produktów zawierających gluten. Stosowanie diety bezglutenowej jest jednak w niektórych przypadkach konieczne, szczególnie w przypadku osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowe? W jakich produktach może być ukryty gluten? Kiedy stosować dietę bez glutenu?

Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa to dieta eliminacyjna, co oznacza, że polega na całkowitym zrezygnowaniu ze spożywania części produktów. W tym przypadku mowa oczywiście o produktach zawierających gluten. Może się on znajdować zarówno w produktach naturalnych, jak i w przetworzonych, kiedy jest dodawany w procesie produkcji. Gluten jest mieszaniną białek gluteliny i gliadyny znajdujących się w pszenicy, życie, jęczmieniu i innych zbożach.

Dieta bezglutenowa – kiedy stosować?

Dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez osoby, które mają określone dolegliwości i nietolerancje pokarmowe. Nie jest to najlepsza dieta dla osób zdrowych. Jedną z największych grup osób stosujących dietę bezglutenową są osoby mające celiakię. Choroba jest tak naprawdę schorzeniem autoimmunologicznych o podłożu genetycznym. Spożywanie produktów z glutenem przez takie osoby może doprowadzić do zaniku kosmków jelitowych i znacznie zaburzyć proces wchłaniania składników. Objawy celiakii mogą mieć różną postać i nasilenie, które w wielu przypadkach mogą zostać zniwelowanie jedynie przez ścisłe przestrzeganie diety. Pomaga w tym catering dietetyczny Gorzów Wielkopolski, czyli usługa, polegająca na zamawianiu gotowych i zdrowych posiłków. Z innymi przypadkami, kiedy dieta bez glutenu jest jedynym rozwiązaniem mamy do czynienia w przypadku choroby Duhringa, nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz niektórych chorób neuropsychicznych i chorób autoimmunologicznych. Innym przykładem sytuacji, kiedy powinno się zastosować dietę bezglutenową, jest alergia na gluten To zupełnie inna przypadłość niż celiakia. U alergików po spożyciu glutenu może wystąpić reakcja natychmiastowa (kilka minut do godziny) lub późna (do 1-2 dni). W celu leczenia należy wyeliminować gluten z diety. Nie ma jednak konieczności stosowania ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie, ponieważ z czasem jej wpływ na organizm się zmniejsza.

ciastka bez glutenu

Catering dietetyczny i dieta bez glutenu

Dieta bez glutenu to dość skomplikowany system żywieniowy, który najlepiej wprowadzać we współpracy z firmą cateringową. Dieta pudełkowa składa się zazwyczaj z 4 lub 5 posiłków, które są przygotowywane ze zdrowych i świeżych produktów. Profesjonalni kucharze i dietetycy dbają o zawartość kaloryczną i rozkład makroskładników. Catering dietetyczny zapewnia swoim klientom posiłki, które dodają energii na cały dzień i są ogromną dawką witamin i minerałów. Z dietą pudełkową możemy również zmniejszyć ilość czasu przeznaczanego na gotowanie i cieszyć się smacznymi potrawami.

Materiał Dietly.pl

Zapraszamy do współpracy!

Biuro
ul. Żniwna 3, 45-763 Opole Tel: 789 457 741
© Copyright Alergie skórne 2020