Coraz częściej bakterie probiotyczne, w tym z rodzaju Lactobacillus, są polecane w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, w alergiach pokarmowych objawiających się m.in. zmianami skórnymi oraz w atopowym zapaleniu skóry (AZS). Można wtedy skorzystać z preparatów zawierających specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych o działaniu potwierdzonym przez naukowców m.in. w badaniach klinicznych. Jednym z takich preparatów jest Latopic® zawierający aktywne, żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus (Lactobacillus paracasei ŁOCK 0919, Lactobacillus casei ŁOCK 0908, Lactobacillus casei ŁOCK 0900), przeznaczony do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i AZS. U osób z AZS bariera jelitowa jest rozluźniona co skutkuje większą przepuszczalnością dla alergenów. Szczepy z preparatu Latopic® mogą przyczyniać się do poprawy szczelności bariery jelitowej a także korzystnie wpływać na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej w jelitach poprzez aktywność antagonistyczną wobec mikroorganizmów chorobotwórczych. Ponadto może dojść do zmiany równowagi cytokinowej czyli zmniejszenia reaktywności układu immunologicznego na alergeny. Korzystne oddziaływanie preparatu Latopic® na przebieg AZS zostało wykazane w badaniu klinicznym na grupie polskich dzieci z alergią na białka mleka krowiego.
Najnowszym trendem jest wykorzystanie metabolitów produkowanych przez bakterie (w tym np. bakterie z preparatu Latopic®) jako składnika emolientów przeznaczonych do pielęgnacji skóry alergików u osób z AZS.
Czym są bakteryjne metabolity i dlaczego mogą one nieść specjalne korzyści dla skóry alergików?
Skóra jest skolonizowana przez bakterie tworzące naturalnie regulujący się ekosystem. Bakterie te produkują wiele różnych substancji tzw. metabolitów będących produktami bakteryjnej przemiany materii. Metabolity współtworzą środowisko umożliwiające rozwój prawidłowej mikroflory skóry. Z jednej strony metabolity mogą w naturalny sposób zwalczać patogeny i w ten sposób zapobiegać np. infekcjom skóry. Z drugiej strony metabolity produkowane przez określone bakterie mogą wspierać rozwój innych pożądanych bakterii.
W zależności od rodzaju produkowanych metabolitów możemy opisać różne mechanizmy działania. Podstawowy to lokalna zmiana pH poprzez produkcję kwasów organicznych. Lekko kwaśne pH (takie jak np. naszej skóry) jest niekorzystne dla wielu bakterii wywołujących infekcje natomiast wspiera naturalną mikroflorę skóry. Kolejnym ważnym składnikiem metabolitów są bakteriocyny i białka bakteriocynopodobne. Możemy je podzielić na wiele grup działających za pomocą specyficznych mechanizmów. Jednak najważniejszy jest fakt, iż prowadzą one do uszkodzenia komórek patogenów tworząc w ich błonach komórkowych otwory uniemożliwiające im dalsze funkcjonowanie i namnażanie się. W ten sposób metabolity hamują wzrost niekorzystnej mikroflory i w naturalny sposób chronią m.in. skórę.
W ramach aktywności metabolitów możemy spotkać się ze specyficznym hamowaniem wzrostu określonej bakterii patogennej np. gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus). Gronkowiec złocisty bardzo często kolonizuje suchą, swędzącą skórę osób z AZS. Przy mechanicznym uszkodzeniu warstwy rogowej naskórka, spowodowanym np. drapaniem, doprowadza do nadkażenia zmian i nasilenia stanu zapalnego. Stosuje się wtedy intensywniejszą terapię, w tym antybiotyki negatywnie wpływające na całą mikroflorę skóry. Dlatego prewencyjne zastosowanie metabolitów będących w pełni naturalnym i selektywnym czynnikiem może być szczególnie korzystne dla alergików i osób z AZS.
Bakterie z rodzaju Lactobacillus występujące w preparacie Latopic® produkują metabolity Lactobacillus sp., które ograniczają rozwój Staphylococcus aureus. Doustne podawanie szczepów pozwala zadziałać już w przewodzie pokarmowym, potencjalnie uszczelnić barierę jelitową i zmniejszyć jej przepuszczalność dla alergenów. Dodatkowe zastosowanie metabolitów Lactobacillus sp. bezpośrednio na skórę w postaci emolientów z serii Latopic® może zapobiegać zaburzeniom równowagi mikroflory skóry związanym z rozwojem Staphylococcus aureus w przebiegu AZS*. Metabolity bakterii z rodzaju Lactobacillus są w 100% naturalne, a seria kosmetyków Latopic® jest polecana od pierwszego dnia życia.
*Dodatkowe zastosowanie emolientów z serii Latopic® zawierających metabolity Lactobacillus sp. stanowi bardzo dobre uzupełnienie terapii doustnej. Metabolity Lactobacillus sp. pomagają ograniczać rozwój bakterii chorobotwórczych Staphylococcus aureus w przebiegu AZS.
Więcej informacji znajdą Państwo na: www.latopic.pl
Autor: dr n. przyr. Patrycja Konieczna
Literatura:
- Kozakova H, Schwarzer M, Tuckova L, Srutkova D, Czarnowska E, Rosiak I, Hudcovic T, Schabussova I, Hermanova P, Zakostelska Z, Aleksandrzak-Piekarczyk T, Koryszewska-Baginska A, Tlaskalova-Hogenova H, Cukrowska B. (2016) Colonization of germ-free mice with a mixture of three lactobacillus strains enhances the integrity of gut mucosa and ameliorates allergic sensitization. Cell Mol Immunol.13(2):251-62.
- Williams MR, Gallo RL. (2015) The role of the skin microbiome in atopic dermatitis. Curr Allergy Asthma Rep. 15(11):65.
- Cukrowska B, Rosiak I, Klewicka E, Motyl I, Schwarzer M, Libudzisz Z, Kozakova H. (2010) Impact of heat-inactivated Lactobacillus casei and Lactobacillus paracasei strains on cytokine responses in whole blood cell cultures of children with atopic dermatitis. Folia Microbiol (Praha). 55(3):277-80.
- Alvarez-Sieiro P, Montalbán-López M, Mu D, Kuipers OP. (2016) Bacteriocins of lactic acid bacteria: extending the family. Appl Microbiol Biotechnol. 100(7):2939-51.
- Cukrowska B, Ceregra A, Klewicka E, Śliżewska K, Motyl I, Libudzisz (2010) Probiotyczne szczepy Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei w leczeniu alergii pokarmowej u dzieci.
Przegl.Ped. 40(1):21-25 - Cukrowska B, Ceregra A, Piontek E, Najberg E, Zajączkowska A, Klewicka E, Motyl I, Śliżewska K, Libudzisz (2005) The role of intestinal microflora in the development of allergy: the effect of probiotic Lactobacillus strains on gut ecosystem and clinical status of children with atopic dermatitis. Central Eur. J. Immunol. 30, Supl. 1, s. 17
Artykuł sponsorowany