Warzywa to produkty spożywcze, które mają nieco mniejsze działanie uczulające, niż owoce, jednak nie zmienia to faktu, że wiele osób nie może spożywać warzyw ze względu na uczulenie. Alergię skórną na owoce można podzielić na dwa rodzaje – zależnie od tego, czy pojawia się od razu, czy po pewnym czasie.

Kontakt z alergenem.

Pierwszym rodzajem alergii, który występuje na przykład zaraz po zjedzeniu pomidora czy selera, na którego jesteśmy uczuleni, to objawy na ustach. Stają się czerwone i silnie pieką. Jest to związane z kontaktem ust z alergenem i pojawia się od razu. Następnie alergeny wędrują przez układ pokarmowy do krwi i dają objawy alergii w innych miejscach – na przykład w innych partiach skóry. Podstawowym objawem, jeśli chodzi o alergie skórne na warzywa, jest atopowe zapalenie skóry. Skóra po kilku godzinach od spożycia alergenu robi się bardzo sucha, łuszczy się i czerwienieje. Ten objaw dosyć często pojawia się na skórze policzków. Leczenie alergii skórnej na warzywa wymaga wykrycia i wyeliminowania jej przyczyny.